BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DOĞURGANLIĞI ETKİLİYOR MU?

İnsan vücudunun hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturan bağışıklık sistemi, karışık ancak bir o kadar da önemli bir mekanizmadır. Sağlıklı olmanın temelini oluşturan bağışıklık sistemi, çeşitli nedenlerden dolayı zayıflayabiliyor.

Vücutta bulunan proteinleri tanıdık ve yabancı olarak sınıflandırabilen bağışıklık sistemi, yabancı kategorisinde algıladığı proteinlere savaş açarak vücudu savunmaya geçmektedir. Hücre yüzeyinde bulunan ve antijen ismi verilen proteinlere bağlı olarak, hücreleri de tanıdık ve yabancı olmak üzere ikiye ayırmakta. Antijenlere karşı ise vücutta bulunan lökositler, antikor denilen kompleks bileşikler üretirler.

Bağışıklık sistemi sayesinde, vücuda giren mikroplara karşı antikor üretimine başlanır ve mikropları öldürebilmek adına yeni reaksiyonlar gelişir. İlerleyen dönemde aynı mikroplar ile yeniden karşılaşıldığında, hastalanmayı önlemiş olurlar.

Tüm bunların yanı sıra bağışıklık sistemi, gebelik döneminde de oldukça büyük önem taşır. Bağışık sisteminden kaynaklı olarak oluşan immün problemler nedeni ile bebek kayıpları, düşükler, infertilite ve tüp bebek uygulamalarının başarısızlık ile sonuçlanması gibi pek çok soruna neden olmaktadır.

Bağışıklık Sistemi Doğurganlığı Engeller Mi?

Bağışıklık sistemi, doğurganlık üzerinde de olumlu ya da olumsuz sonuçlar yaratabiliyor. İnsan bedenindeki hücrelerin yüzeyinde İnsan Lökosit Antijeni yani HLA olarak isimlendirilen proteinler bulunmaktadır. Bu proteinler; bakteri, virüs ve kanser hücrelerini algılayarak, bir savunma mekanizması oluştururlar.

Gebelik de, baba ve plasenteya ait olan HLA antijenleri nedeni ile yabancı bir durum şeklinde algılanmaktadır. Blokan antikorlar diye isimlendirilen antikorlar nedeni ile immün reaksiyonun başlanması engellenir. Ancak baba adayının HLA antijenleri, anne adayının HLA antijenlerine çok benziyor ise bu durum bir sorun teşkil etmez ve blokan antikorlar üretilmez.

Blokan antikorların üretilmediği gebelik durumlarında, bebek yabancı madde olarak algılanmakta ve bebeğe karşı gelişen immün yanıt sonucunda gebelik kaybedilebilir, hamilelik düşük ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle doğurganlık ve gebelikte, bağışıklık sistemi oldukça önemlidir.

Tekrarlayan Düşükler ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi;

Tekrarlayan gebelik kayıplarının %22 oranında antifosfolid antikorları kendini göstermiştir. Antifosfolid antikorları, ikinci kategoride yer alan immün problemlerdendir. Hücre zarında yer alan fosfolipidler, hücre zararının en önemi moleküllerindendir. Bu moleküle karşıt olarak gelişen antikorlar, hücre fonksiyonlarını bozmanın yanı sıra iltihaplanma ve pıhtılaşmaya da neden olmaktadırlar.

Yaşanan kısırlık, implantasyon başarısızlıkları ve tekrarlayan düşükler gibi durumlarda kadın vücudu, sperme karşı antikorlar oluşturabilirler. Genellikle %10 kadında görülen bu durum, serin ve etanolaminlere karşı olmuş antifosfolipid antikorları ile bağlantılıdır.

30 farklı lenfosit meydana getiren bağışıklık sistemi, vücudun sağlıklı olabilmesi için farklı tiplerdeki beyaz kan hücrelerinin dengeli bir biçimde çalışması gerekmektedir. 2 tür lenfositler; infertilite, implantasyon başarısızlığı ve tekrarlayan düşüklere neden olmaktadır. Esasen tüm kadınlarda olan bu 2 tür lenfositin, fazla sayıda bulunması üremeyi olumsuz etkilemektedir.

Bağışıklık Aşısı (Lenfosit) Yararlı Mıdır?

İnterfil çiftlerde meydana gelmesi güçleşen gebelik, lenfosit yani bağışıklık aşısı çalışmaları ile başarılı sonuçlar oluşturabilmektedir. Bağışıklık üzerine yapılan araştırmalar ve bir takım çalışmalar ile son senelerde, nedeni açıklanamayan infertilite durumlarının büyük bir bölümünün bağışıklık sistemi kaynaklı sorunlar olabileceğini ortaya koyuyor.

Ancak bağışıklık sistemi kaynaklı sorunlarda uygulanan bu aşı yöntemi ile bağışıklık sistemi sorunları çözümlenmesinde oldukça başarılıdır. Doğurganlığı arttırmak için bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek yöntemler uygulanmalıdır.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, doğurganlık bakımından da önemlidir. Sigara içmekten kaçınmak, düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinmek, ideal kiloyu korumak, alkolden kaçınmak, stresten uzak durmak ve bağışıklık güçlendiren besinlerinde içerisinde yer aldığı bir beslenme planı uygulamak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için en etkili yöntemlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir