Yapılan araştırmalarda sağlığa pek çok yararı olduğu kanıtlanan avokado Meksika kökenli bir besindir. Akdeniz ikliminde yetişen avokado, ülkemizde de Antalya ve çevresinde yetiştirilmektedir. Amerikan armudu olarak da bilinen avokado tüketimi, Amerika ve Avrupa’da kişi başına düşen rakamları geçen yıla oranla ikiye katlanmış durumda.
Son birkaç yıldır ülkemizde de artan tüketimi ile avokadoya, yeşil mucize ya da yeşil güç diyebiliriz. Avokadonun kabuğunu bastırdığınızda yumuşak bir dokuda ancak hafif diri olması gerekiyor. Tek başına kullanılabileceği gibi avokado, farklı tariflere de ilave edilerek tüketilebilir.
Düzenli tüketimde pek çok yararı olan avokado, olgunlaştığında tüketilmelidir. Aksi halde sert ve acımsı bir tada sahiptir. Ancak ağaçtan toplandıktan sonra olgunlaşan avokadoyu, birkaç gün evinizde bekleterek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Salatalık, zeytin, domates, biber gibi avokado da sebze olduğu düşünülen bir meyvedir. Avokado çiğ olarak yenebilir, guacamole ve puding haline getirilerek tüketebilir. Çiğ yiyecekseniz avokadonuza biraz tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Ayrıca içerisinde sağlıklı yağ oranı bir hayli yüksek olan avokadoyu, tereyağı gibi kahvaltılarınızda ekmeğe sürerek tüketebilirsiniz.
Avokadonun Besin Değerleri ve Kalorisi Nasıldır?
%73’ü sudan oluşan avokado; %15 oranında yağ, %8,5 karbonhidrat ve %2 protein içeren bir yapıya sahiptir. 100 gram avokado, yaklaşık olarak 160 kalori içermektedir. Ayrıca günlük olarak tüketeceğiniz 100 gram avokado, vücudun gereksinim duyduğu birçok vitamin ve minerali karşılamanızı sağlayacaktır.
100 gram avokado; %26 K vitamini, %20 folik asit, %17 C vitamini, %14 potasyum, %14 B5 vitamini, %13 B6 vitamini ve %10 E vitamine sahiptir. Orta büyüklükte bir avokado yaklaşık olarak 136 gram kadardır. Bu besin değerleri bir tam avokadodan daha azdır.
- Vitamin ve Mineraller: Besin değeri açısından zengin bir yapıya sahip olan avokado, pek çok vitamin ve minerali de içerisinde bulundurmaktadır. C vitamini, B6 vitamini, E vitamini, K1 vitamini, B9 vitamini, potasyum, bakır gibi her biri sağlığa yararlı pek çok değeri içerisinde barındırmaktadır.
- Lif: Yüksek oranda life sahip yapısı ile avokado, sindirim sistemine yardımcı olan besinler arasındadır. Üstelik yoğun lif içerdiğinden uzun süre tok kalmayı sağladığından, diyet ve kilo kontrolü yapanlar içinde mükemmel bir alternatiftir. 100 gram avokadoda, 7 gram lif bulunmaktadır.
- Sağlıklı Yağlar: Tekli yağ asitleri ile bilinen avokado, sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Zeytinyağının ana bileşeni olarak bilinen oleik asit içeriği de yüksek oranda avokadoda bulunmaktadır. Omega3, Omega 6 ve yağ asitleri bakımından zengin bir yapıya sahip olan avokadonun; enfeksiyon, iltihap, diyabet ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Karbonhidrat: Düşük oranda şeker içeren avokado, diğer meyvelere oranla oldukça sağlıklı bir yapıdadır. 1 orta boy avokado ortalama olarak 1 gram şeker içermektedir. Diğer meyveler ile kıyaslandığında bu oran oldukça düşüktür. 100 gram avokadodaki sindirilebilir karbonhidrat oranı 1.8 gram kadardır.
Avokadoyu Nasıl Tüketebiliriz?
- Pürüzsüz ve doğal yapısı ile oldukça uyumlu olduğundan avokado smoothie yapılabilir,
- Tatlı krizlerini önlemek için avokado pudingi hazırlanabilir,
- Salatalarınıza dilimleyebilir ya da limon suyu ile karıştırılarak sos olarak kullanılabilir,
- Kahvaltılarınızda tereyağı yerine limon, tuz veya diğer baharatlarla karıştırılarak kullanılabilir,
- Omlet ya da mevsim meyveleri ile karıştırarak yenebilir,
- Kepek ekmeği içerisine sürülerek, sağlıklı bir tost yapabilirsiniz,
- Avrupa ülkelerinde çikolata ile karıştırılarak tüketilebilmektedir,
- Kek ve kurabiyelerinize ilave ederek lezzetlendirebilirsiniz.
- Yemeklerinize az miktarda ilave ederek daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.