Doğal mor tonlu besinler, yüksek konsantrasyonlu güçlü bitki bileşiklerine sahiptir. Antosiyanin adı verilen bu bileşikler; besinlere mor renginin vermesinin yanı sıra, onları birer sağlık deposu haline getiriyor.
Sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutan sebze ve meyve tüketiminde, tükettiğiniz besinlerin rengine göre içeriklere sahip olduğunu bilmelisiniz. Beslenme uzmanları tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen mor besinler, tahmin ettiğinizden çok daha fazla sağlığımıza katkıda bulunuyor.
Fitokimyasal olarak bilinen ve besinlere rengini veren bu madde, insan sağlığı üzerinde farklı etkilere sahiptir. Karpuz ve domates gibi besinlere rengini veren likopeni buna örnek verebiliriz. Likopen, prostat kanseri ve kemik erimesi gibi pek çok sağlık sorununa iyi gelmektedir.
Mor yiyeceklerde bulunan antosiyanin ise hücre hasarını önlemede, yaşlanmayı geciktirmede, kalp rahatsızlıklarında ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Sağlığımız için daha pek çok yararı bulunan mor besinler denildiğinde sebze ve meyvelerin beraberinde tahıllarda aklınıza gelmelidir. Tahıl grubu da dahil olmak üzere mor renkli birçok besin bulunmaktadır.
Mor Besin Çeşitleri ve Sağlığımıza Yararları;
1. Siyah İncir… Her ne kadar halk arasında siyah incir denilse de, mor bir renge sahip olan incir; doğal şekerler, mineral ve çözülebilir lif içeriği ile oldukça zengin bir besin. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır gibi mineralleri içerisinde bulundurmasının yanı sıra vücudumuz için önemli olan A ve K vitaminleri yönünden de zengindir.
Hipertansiyonu dengeler, genel kolesterolü düşürür, uzun süre tok tutar, kemikleri güçlendirir, kolon kanserini önler, kalp sağlığını iyileştirir, meme kanserini önler, kabızlığı giderir, sindirim sistemine yardımcı olur.
2. Böğürtlen… İlk akla gelen mor meyveler arasında yer alan böğürtlen, oldukça güçlü bir antioksidandır. İçerisinde C vitamini, folat, magnezyum, potasyum ve magnezyum gibi lif ve makro besinler barındıran böğürtlen, kendine özgü lezzeti ile de diğer meyvelerden kolayca ayrılmaktadır.
Hücreleri yıpranmaya karşı korur, vücuttaki enfeksiyon ve iltihaplanmaları önler, kansere karşı korur, kalp hastalıklarına iyileştirir, kilo vermeye yardımcı olur, beyin sağlığını arttırır, kemikler için faydalıdır, cildi güzelleştirir.
3. Mor Lahana… Antioksidan özelliği ile bilinen mor lahana, sağlığımız için düzenli tüketmemiz gereken besinler arasında bulunur. Mor lahana özü kaempferol, kersetin, p-kumarik asit dahil olmak üzere 47 güçlü bitki bileşiğinden meydana gelmektedir.
Bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkilidir, vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır, baş ağrılarını azaltmada yardımcıdır, içeriğinde yüksek oranda sülfür bulundurduğundan akne ve sivilce gibi cilt sorunlarını önlemede güçlü bir etkiye sahiptir.
4. Ejder Meyvesi… Mor tonlarda ve tropik yapısı ile bilinen ejder meyvesi, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Lifli yapısı ile sindirim sistemi üzerinde etkili olan bu meyve, C vitamini ve demir yönünden de kuvvetli bir besindir.
Kilo vermeye yardımcı olur, diyabet hastalarında şeker kontrolü ve dengelenmesini sağlar, kolesterolü düşürür, enerji seviyesini yükseltir, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca mantar ve bakterilere karşı vücudu savunarak, genel sağlığın korunmasına destek olur.
5. Patlıcan… Mor besinler denildiğinde patlıcanı yazmadan geçemedik. Yemek kültürümüzde sıkça kullanılan patlıcan hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? Patlıcan; fosfor, A vitamini, kalsiyum, demir, B1-B2-B3-B6 vitaminleri, C vitamini ve sodyum içermektedir.
Kalp sağlığını korur, kanser riskini en aza indirir, anemi hastalığını önler, beyin fonksiyonlarının kuvvetlenmesini sağlar, sindirim sistemine yardımcı olur, kemik sağlığını güçlendirir, yüksek lif içeriği ile uzun süre tok tutar, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar, güçlü bir idrar söktürücüdür.