Sağlıklı yaşamanın ilk kurallarından olan doğru ve dengeli beslenme ile ilgili değişmez bazı kurallar olduğunu biliyoruz. Yapılan çalışmalar ile bilimsel olarak yararları kanıtlanmış beslenme doğrularına dikkat etmemiz gerekiyor.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ve daha pek çok faydası ile son dönemde popüler olan tam buğdayın tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. İsmindeki gibi bir buğdaydan bütün olarak yararlanılan tam buğday ürünleri, 3 ayrı bölümden meydana gelmektedir.
Endosperm, rüşeym ve kepek olarak ayrılan, bir buğdayın tamamından faydalanılarak üretilen tam buğday ürünleri, sindirim sistemi üzerinde de oldukça etkilidir. Lif, mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin yapısı ile tam buğday; beslenme programınızda mutlaka bulunması gereken gıdalar içerisinde yer alıyor.
Tam Buğday Ununun Özellikleri;
- Beyaz unun kullanıldığı her şeyde, tam buğday unu kullanılabilme özelliğine sahiptir.
- İçerisinde çokça kepek barındırdığından, lif oranı oldukça yüksek bir besindir.
- Kepek ve rüşeym kısımlarının da içerisinde bulunması nedeniyle vitamin ve mineral kaynağıdır.
- Ayrıştırılmadan üretildiğinden, protein değerini korumaya devam eder.
- Sağlığımız açısından oldukça faydalı olan tam buğday unu aynı zamanda oldukça lezzetlidir.
- Buğdayın tüm kısımlarının kullanılması ile elde edildiğinden, tam buğday ununu kullanan kişiler, aynı lezzeti bulamayacağından beyaz un tüketmeyi tercih etmeyeceklerdir.
- Yüksek lif oranına sahip olduğundan midede daha uzun süre kalacak ve daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olacaktır.
- Kalori bakımından, beyaz una göre çok daha az değere sahiptir.
- Ekmek tüketmekten vazgeçemeyenler için en sağlıklı tercih tam buğday ürünleridir.
- Tam buğday unları, koruyucu madde ilave edilmeden üretilmektedir.
- Beyaz una oranla besin değerleri, 4 kat daha fazladır.
- Tam buğday unu, antioksidan içeren bir yapıya sahiptir.
Tam Buğday Ürünleri Tüketmenin Yararları
- Kan Şekerini Kontrol Altında Tutar… Vücudumuzun insülin ve glikoz değerlerinin fonksiyonel olarak kullanılmasına içinde bulunan enzimler nedeniyle katkı da bulunur. Kan şekeri ile ilgili sağlık sorunları yaşıyorsanız, tam buğday ürünlerini düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Amerika’da yapılan araştırmada, içerisinde %50 oranından yüksek buğday bulunduran besinlerde, doymuş yağ oranı ve kolestrol içeriği düşük olduğu saptanmıştır. Sağlığımız için son derece yararlı olan tam buğday ürünleri, özellikle ekmek yemekten vazgeçemeyenler için mükemmel bir alternatiftir.
- Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir… Bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olan folat, çinko, demir ve B vitamini gibi değerlerin, tam buğday ürünlerinde bulunması nedeniyle son derece yararlıdır. Rafine undan üretilen besinler yerine, tam buğday unu üretilen besinleri tercih ederek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz mümkün. Ayrıca tam buğdaylı besinler, NK hücreleri diye bilinen savaşçı hücrelerinde artmasına destek oluyor.
- Zinde ve Enerjik Hissettirir… B ve B1 vitaminlerini içerisinde barındırdığından, beyin ve bedendeki enerji üretimini arttırmaya yardımcı olur. Buğday kepeğinde yani buğdayın en dış kabuğunda yer alan B1 vitamini, vücut sağlığımız için pek çok açıdan önemlidir. B1 vitamini eksikliğinde; depresyon, yorgunluk, halsizlik, zihin bulanıklığı, az görme ve fiziksel koordinasyonda bozukluk gibi sağlık sorunları görülmektedir.
- Cildi Yeniler ve Tazeler… Tam buğday ürünleri içerisinde barındığı selenyum, E vitamini ve çinko sayesinde; cilt dokusunun yenilenmesi ve beslenmesine yardımcı olur. Cilde esneklik kazandıran tam buğday ürünlerini düzenli olarak tüketmeniz durumda, ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kırışıkları gecikmektedir. Ayrıca tam buğday ürünleri ciltteki leke, akne, toksin, sivilcelere de iyi gelmektedir.
- Tansiyonu Dengelemeyi Sağlar… Özellikle yüksek tansiyon hastaları, beyaz un gibi rafine unlardan uzak durmalıdır. Tam buğday ile üretilen ve içerisindeki zengin değerler ile sağlığımız bakımından oldukça yararlı olan besinleri tüketmesi gereken yüksek tansiyon hastaları, tam buğdaylı besinleri tercih etmelidirler.