Kendinizi yenilemek, kilo vermek, kas yapmak ya da sağlıklı yaşamaya karar verdiğinizde çevrenizin etkisi ya da uzmanların tavsiyesi ile kendinizi bir spor salonunda kayıt yaptırırken bulabilirsiniz. Kaydınız yapıldı ve o büyük gün geldi. İlk defa spor salonuna gidecek biri olmanız size haklı gurur ve motivasyon versede, tam olarak ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız endişe yaşayabilirsiniz.
Doğru bir spor salonu tercihi yaptığınıza eminseniz, spor için gerekli antrenman kıyafetlerinizi hazırladıktan sonra artık hazırsınız. Spor salonunda uymanız gereken kuralları öğrenerek işe başlayabilirsiniz. İlk günün her zaman zor olacağını da hatırlatmamız gerekiyor.
İstikrarlı ve kararlı olursanız, spor salonunun yıllık ücretini önceden yatıran ve sonradan pişmanlık yaşayan gruptan olmayacağınızı garanti ediyoruz. Sadece antrenmanlarınız değil, bunun dışında da bilmeniz gerekenleri sizleri için tek bir makalede toparladık. Dilerseniz tüm maddelere birlikte göz atalım…
Spor Salonunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Yardım Almaktan Çekinmeyin… Yapacağınız çalışma ne olursa olsun mutlaka eksik kalan bir şeyler olabileceğini unutmayın. Size yardımcı olacak uzman bir kişiye bilmediklerinizi sorun ve doğru tekniklerle çalışmaya başlayın. Böylelikle hem boşa zaman kaybetmeyecek, hem de diğer üyeleri rahatsız etmemiş olacaksınız.
- Çalışmaya Isınmayla Başlayın… Vücutta bulunan kaslarınızın yeterli esnekliğe gelmesi ve hazır olması için çalışmalarınızda mutlaka ısınmaya zaman ayırmalısınız. Basit hareketler ile kısa sürede uygulayabileceğiniz ısınma adımının es geçerseniz, birtakım sakatlanmalar ve sağlık sorunları ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.
- Klimaya Dikkat Edin… Vücut ısısını artıran çalışmalar yapacağınız için çok yakınınızda bir klima olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle terlediğinizde klimadan esen bir rüzgar, anlık sizi rahatlatsa da, ilerleyen zamanda ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Spor salonundaki bir sonraki antrenmanınızı kaçırmak istemiyorsanız, çalışırken etrafınızda bulunan klimalardan da kaçınmanız gerekiyor.
- Dikkatinizi Dağıtmayın… Koşunuzun zirvesindeyken çalan telefonunuz ile ilgilenmeye başlarsanız, tüm dikkat ve motivasyonunuzu kaybedeceğinizi söyleyelim. Spor salonuna girdiğiniz anda telefonunuzu sessize alın ve işyerindeki diğer sorumluluklarınız gibi bununda bölünmemesi gerektiğinin bilincine varın.
- Çalışma Programına Uyumlanın… Haftalık bir çalışma programınız varsa günlük ruhsal durumunuza göre üzerinde değişiklikler yaparak, program dışına çıkmayın. Antrenman programınıza sadık kalarak, hedeflerinize çok daha kısa sürede ulaşacağınızı unutmamalısınız.
- Besin Takviyesi Kullanmayın… Antrenmanlarınızda ihtiyaç duyacağınız enerjiyi mutlaka doğal yollar ile beslenmenizden elde etmeye çalışın. Daha hızlı gelişim gibi akıl oyunlarına yenik düşerek, bilmediğiniz toz veya hapları kullanmayın.
Spor Salonunda Görgü Kuralları;
• Spor salonunda tek başınıza çalışmayacağınız ve diğer insanlara karşı görgülü olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Daima temiz olmanız ve deodorant kullanmanız, önemli bir kuraldır ve es geçmemelisiniz.
• Genellikle çalışan kesim tarafından akşam saatlerinde kullanılan spor salonları, bazen tahmin ettiğinden daha kalabalık olabilir. Diğer insanlara karşı nezaketinizi bozmadan ve kabalaşmadan spor aletlerini paylaşmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
• Ağırlık çalışıyorsanız gürültü yapmamaya, ağırlıkları yere bırakırken yere eğilerek bırakmaya ve çalışmanız bittiğinden fazladan aletleri meşgul etmemeye özen göstermelisiniz.
• Bir başkasının ardından kullanmaya başladığınız alet ile çalışmanız bittiğinde, yeni birinin orada çalışma yapacağını ve bulduğunuz gibi özenli bırakmaya dikkat etmelisiniz. Kimse sizin arkanızı toplamak zorunda değil.
• Doğru nefes yönetimi sağlamak ve etrafınızdakileri rahatsız etmemek için spor salonunda kesinlikle sakız çiğnemeye kalkmayın. Çalışmalarınızın vücudunuzdaki etkisini görmek istiyorsanız, ağzınızda sakızla çalışmamalısınız.
• Spor salonunda negatif bakışlara maruz kalmak istemiyorsanız; ayakkabılarınız ve kıyafetinizin bulunduğunuz ortama uygun olmasını sağlayın. Spora uygun kıyafet ve ayakkabı seçimine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde zaten günlük kıyafetlerin, hareket özgürlüğünüzü kısıtlayacağından verimli bir çalışma yapamayacaksınız.