Korayspor Blog

PROBİYOTİKLERİN VÜCUDUMUZA ETKİLERİ

Yararlı bakteriler olarak bilinen probiyotikler, vücudumuzdaki zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemektedir. Sağlıklı ve düzgün çalışan bir sindirim sistemi ise yaşam kalitemiz bakımından oldukça önemlidir. Sindirim sistemimiz ise sağlıklı ve düzenli olarak çalışabilmesi için bağırsaklarımızda yaşayan flora bakterilerine ihtiyaç duyar.

Bağırsaklarımızdaki bu canlı mikroorganizmalar, besinler yolu ile vücuda alınan probiyotiklere ihtiyaç duyarlar. Kısaca besinler yolu ile vücuda alınan iyi bakteriler, sağlığımız için son derece önem taşımaktadır. Bağırsak duvarına tutunarak zararlı ve hastalığa yol açabilecek mikropların içeriye girmesini engelleyen probiyotikler pek çok sağlık problemine de engel olmaktadır.

Probiyotiklerin Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

  1. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olduğundan kilo vermemize yardımcı olur,
  2. Mide sorunları, ishal, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi sorunların oluşmasını engeller,
  3. Vücuttaki mineral ve vitamin emilimine yardımcı olur,
  4. Bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklardan bedenimizi korumayı sağlar,
  5. Kanser oluşumu engelleyeme destek olur,
  6. Kanser hastaları üzerinde tedavi edici etkisi bulunur.
  7. Ruh halimizi etkileyebilme durumu vardır.
  8. Enflamasyona karşı bedenimizi koruyama yardımcı olur,
  9. Vücudumuzun duyarlılığına etki eden hormonların dengelenmesini sağlar,
  10. Sindirim sistemini kuvvetlendirerek daha etkili ve aktif çalışmasına destek olur.

Probiyotik için Neler Tüketmeliyiz?

  1. Nar Ekşisi: Yemeklerinize ve salatalarınıza nar ekşisi ekleyerek, vücudunuza probiyotik alabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise marketler satılan fabrikasyon ürünler yerine, el yapımı olarak satışa sunulan doğal besinleri tercih etmenizdir.
  2. Kefir: Uzmanlarca hafta ortalama olarak 3 defa tüketilmesi gerekiyor. Özellikle akşama yakın ara öğünlerinizde tüketeceğiniz kefir, en çok tercih edilen ve en yararlı probiyotik ürünlerindendir. Sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olan kefir, bağırsak floralarını dengede tutmaya yardımcı olur.
  3. Peynir: Etkili bir probiyotik kaynağı olan peyniri düzenli tüketmeniz halinde, sindirim sistemiz etkili ve sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edeceğinden, mutlaka tüketmeniz gereken besinler arasında yer alıyor.
  4. Elma Sirkesi: Özellikle akşam yemekleri sonrasında alacağınız 2 yemek kaşığı elma sirkesini, bir bardak ılık suya karıştırarak içmeniz durumunda, insülin direnci tedavilerinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda bu karışım ile bağırsak sağlığımızı da koruyabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  5. Süt Ürünleri: Sıkça duyduğumuz ve probiyotik özellikleri bulunan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi ihtiyaç duyulan probiyotik desteğini sağlamaya yardımcı olur. Bunların içerisinde ise tercih etmeniz gereken en sağlıklı seçenek yoğurttur.
  6. Ev Yapımı Ürünler: Ekşi maya ile yapılan ekmekler başta olmak üzere tarhana, kefir, turşu, şalgam suyu gibi pek çok doğal gıda maddesinde probiyotik bulunur ve sağlığımız açısından da oldukça yararlıdır.

Canlı Bakteri Bulunur mu?

Probiyotik konu edildiğinde pek çok kişinin aklına takılan soru, içerisinde canlı bakteri bulundurup bulundurmadığıdır. Kötü şartlar içerisinde bekletilen, uzun süreler saklanan probiyotiklerde canlı bakteriler kalmayacağından, içildiklerinde de yararlı olmayacaklardır. Kaliteli probiyotiklerde, içeriği bilinen markalar tercih edilmelidir.

Her probiyotiğin; bağırsağa canlı ulaşmak için farklı bir alternatifi bulunur. Ancak burada önemli olan bunun ispat edilmiş, denenmiş olanlarını tercih edilmesi olduğundan özellikle bu duruma dikkat edilmelidir.

Çift kaplama teknolojisi ile üretilen probiyotiklerin esas amacı; canlı bir şekilde bağırsaklara ulaşabilmelerinin sağlanmasıdır. İki koruma olarak düşünebilirsiniz. İlk bölüm mide asidinden korumaya yardımcı olurken, ikinci kaplama ise bağırsaklara ulaşıldığında açılacak şekilde hazırlanmaktadır.

Hamile, çocuk ve yaşlılarda ise probiyotik kullanımında sorun bulunmadığı gibi, oldukça faydalı olduğunu da belirtmek isteriz. Gebelikte probiyotik tüketmek; şeker hastalığı, erken doğum gibi oluşabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçtiği kanıtlanmıştır.