Günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız eklem ağrılarının, büyük bir kısmını omuz ve boyun ağrıları oluşturuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; ülkemizdeki her 3 bireyden birinde omuz ya da boyun ağrısı sorunu bulunuyor.
Pek çok farklı sebepten kaynaklanan bu ağrıları doğru tespit ederek, nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilirseniz o kadar kolay bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Başımız ile vücudumuz arasındaki bağlantıyı sağlayan boynumuz, başımızı dengeli bir şekilde tutmamıza yardımcı oluyor.
Boynumuzu sağa sola rahatlıkla çevirmemize yardımcı olan damarlarımız omuzlardan aşağıya doğru inmektedir. Birbiri ile bağlantılı olan omuz ve boyun ağrılarını sıkça yaşamanız, yaşam kalitenizi doğrudan etkilemektedir. Omuz eklemi dışında meydana gelen omuz ağrılarının, bir çoğunluğu boyun fıtıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Boyun Ağrılarının Nedenleri
- Romatizmal Rahatsızlıklar… Bu ağrı grubu, hareketle azalan ağrı grubudur. Romatoid artrit gibi pek çok hastalık, kalıcı olarak boyunda hareket kabiliyetinin kaybedilmesine veya kısıtlanmasına neden olabiliyor. Romatizmal ağrılarda; uzun süreli dinlenmelerde ve gece ilerleyen saatlerde artan ağrılar gözlemlenebiliyor.
- Boyun Fıtığı… 7 adet omurdan oluşan boynumuzda fıtık görülmesi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Omurlar arasındaki destek yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun, kola giden sinirlere doğru taşınması ile meydana geliyor. Omuriliğe baskı olması nedeniyle bacaklarda güçsüzlük, yürüme zorluğu gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.
- Kireçlenme… Boyunda kireçlenmelerin oluşması sonrasında boyunda yoğun ağrılar hissedebilirsiniz. Sinir hasarlarının meydana gelmesi ile uyuşukluk ve karıncalanma gibi hislerde yaşayabilirsiniz. Gerekli müdahale yapılmaz ise ilerleyen zamanlarda, vücudun alt kısmında duyu kayıpları da görünebilmektedir.
- Kanallarda Oluşan Daralmalar… Omuriliğin ve sinirlerin geçtiği kanallarda meydana gelen daralmalar sonucunda, boyun ağrıları da görülebiliyor. Yaşı ilerleyen hastalarda ise bu durum sonucunda ellerde uyuşmalar oluşabiliyor. Bu uyuşmaların yanı sıra güç kayıpları, yürümede zorluk, el ve ayaklarda oluşan hissizlik gibi problemler meydana gelebilmektedir.
- Torasik Çıkış Sendromu… Omuz ve koltukaltı bölgesinde oluşan sinir sıkışmaları da boyunda ağrılara sebep olabilmektedir. Operasyon ile tedavi edilebilen torasik çıkış sendromu, kola kadar inen ağrı ve uyuşmalar söz konusu olabiliyor.
- Miyofasiyal Ağrı Sendromu… Yumuşak doku kaynaklı ağrılara miyofasiyal ağrı sendromu ismi veriliyor ve boyun, sırt, omuz kısımlarında meydana gelen ağrılar şeklinde oluşuyor. İlaçla tedavi uygulanan bu rahatsızlıkta, gerekli olması durumunda lokal anesteziler ile de müdahale edilebiliyor.
- Tümör Oluşumları… Omurilik ve beyinde meydana gelen tümörler sonucunda, boyun bölgesinde şiddetli ağrılarda gözlemlenebiliyor. Tüm bu ihtimallerin yanında tüberküloz, bruselloz gibi hastalıklarda boyunda ağrıya sebebiyet verebiliyor.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok ihtimali bulunan boyun ağrılarının devamlı olması halinde, mutlaka bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyoruz. İlerlemesi durumunda, müdahalesi çok daha zor olan sağlık problemleri yaşamamak için erken müdahale ve teşhis konulması gereklidir.
Omuz Ağrılarının Nedenleri
- Boyun Fıtığı… Boyun ağrıları içerisinde de bahsettiğimiz boyun fıtığı nedeniyle omuzlarda ağrı yaşıyor olabilirsiniz. Boyun fıtığı sebebiyle omuzlarda uyuşma ve ağrılar meydana gelebiliyor. Omuz ağrılarınızı değerlendirirken bu maddeyi de göz önünde tutmalısınız.
- Omuz Eklemi Kaynaklı… Kolunuzu yoracağınız bir iş ya da egzersiz yaptıktan sonra, omuzlarınızda ağrı hissediyor olabilirsiniz. Darbe, düşme, omuz kırık ve çıkıkları sonucunda meydana gelen ağrılar akut ağrılar olarak nitelendirilmektedir. Uzun zaman zarfında ve yavaş şekilde ilerleyerek gelişen eklem ağrıları ise kronik ağrılar olarak değerlendirilmektedir.
- Sıkışma Sendromu… Genel olarak 40 yaş ve üzerindeki bireylerde meydana gelen sıkışma sendromu sonrasında omuz ağrıları hissediyor olabilirsiniz. Çok şiddetli olmayan, hafif bir ağrı şeklinde başlayan bu ağrılar, özellikle gece yatağınızda kendinizi gösterecek olan ağrılar arasındadır.
- Diğer Hastalıklar… Kalp damar, tüberküloz, kronik akciğer rahatsızlıkları, diyabet gibi pek çok hastalıkta zaman zaman omuz ağrılarını tetikleyebilmektedir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi, egzersiz çalışmaları gibi oluşum sebebine bağlı olmak kaydıyla çeşitli tedaviler uygulanabiliyor. Sizi şüpheye düşürecek ve geçmeyen omuz ağrıları yaşıyorsanız, en kısa zamanda doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.