Korayspor Blog

KALP HASTALIKLARI VE KORUNMA TÜYOLARI

Günlük yaşamın yorucu ve yoğun temposu nedeniyle fark etmesek de hepimiz stres altındayız. Gün içerisinde yediklerimize dikkat etmez, düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmezsek belirli bir süre sonra sağlık sorunları baş gösteriyor.

Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için beslenme ve spor gibi faktörlere dikkat edersek, kalp sağlığımızı da korumuş olacağımızı bilmeliyiz. Kalp hastalıklarının temelinde fazla kilolar ve yüksek kolestrol gibi problemler yatmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı ise bunları tetikleyen en önemli etkenler arasında yer alıyor.

En Çok Görünen Kalp Hastalıkları;

  1. Mitral Kapak Hastalıkları… Kalpteki sol kulakçık ve sol karıncık arasında bulunan, kanın geriye kaçmasına engel olan mitral kapakların meydana getirdiği bir sağlık sorunudur. Nefes darlığı ve yetmezliği, eforun düşmesi ya da çarpıntı gibi belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır.
  2. Aort Kapak Sorunları… Göğüs darlığı, bayılma nöbetleri, çarpıntı belirtileri ile karşımıza çıkan bu hastalık, kalbin sol karıncığı ile aort arasında bulunan yarım ay şeklindeki yaprakçıktan meydana gelen aort kapağı ile ilgilidir.
  3. Koroner Arter Hastalıkları… Kalbin etrafında olan ve kalbin beslenmesine yardımcı olan damarlardaki daralmalar nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. İlaçlar, balon ya da stent takılması ile by-pass ameliyatları gibi farklı tedavi şekilleri bulunan bir hastalıktır.
  4. ASD (Atriyal Septal Defekt)… Çocukluk döneminde kalpteki, her iki kulakçık arasında delik oluşması sorunudur. Çabuk yorulma, yorgunluk, halsizlik gibi semptomlar ile kendini belli etmektedir.
  5. Aort Anevrizmaları… Ana arter olan aort, tüm yan dalları beslemektedir. Söz konusu damarlarda meydana gelen genişlemelere ise aort anevrizmaları deniliyor. İlerleme düzeyine göre cerrahi tedavide gerektirebilen bir rahatsızlıktır.

Kalp Hastalıklarından Korunmak için Neler Yapılmalı?