Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam beklentisi içinde iseniz gideceğiniz yolu ve hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor. Herkes başarılı ve mutlu yaşamak ister ancak bunlara ulaşabilmek için hedefe giden yolda adım adım ilerlemek zaman ve sabır isteyen bir süreçtir.
Her insanın öncelikleri farklı olduğundan, değişik amaçlar uğruna çabalar. Ancak burada en önemli olan husus, büyük ya da küçük demeden kendinize hedefler koymanızdır. Hedef ve hayalleri olan bireylerin daha fazla özgüven sahibi olduklarını görebilirsiniz.
Hayatınızda belirlediğiniz hedefleriniz, yaşam kalitenizin de yükselmesine neden olacaktır. Eğer bir hedefiniz varsa, bu hedefe ulaşmak için mutlaka yapmanız gereken şeyler de var demektir. Hayatınızı durağan ve bomboş geçirmezsiniz.
Amerika’da yapılan bir çalışmada; hayatta başarılı olmuş 100 kişilik bir grubun, son 20 yıldaki süreçleri araştırıldığında başarıya giden yolun yapı taşı sayılan on beş basamaktan birinin de, belirli amaca ve hedefe sahip olmak olduğu tespit edilmiştir.
Hedeflerinizi Belirleme Süreci Nasıl Planlanmalı?
- Bir Yaşam Amacınız Olmalı… İlk adımda belirlemeniz gereken bugün ve yarın ne yapmak istediğinizi, bundan 5 yıl sonra kendinizi nerede görmeyi dilediğinizi zihninizde tasarlamanızdır. Anne ya da baba, belki doktor, belki de yalnızca mutlu olmak istiyorsunuzdur. Yaşamda size en uygun gelen alternatifleri gözden geçirerek, bir amaç belirleyin.
- Net Hedefler Belirleyin… Kariyer, para, sağlık fark etmez, elde etmek istediğiniz başarıları net bir şekilde belirleyip isimlendirin. Örneğin kilo vermek istiyorsanız, artık spora başlıyorum gibi net hedefleriniz olsun. Hayatınızın bundan sonraki bölümünü spora adamak istiyorsanız yapın. Elde ettiğiniz tüm başarılarda yaşam kalitenizin de giderek arttığını fark edeceksiniz.
- Yakın Hedeflerinizi Planlayın… Şimdi elinize bir kağıt ve kalem alarak, yakın vadede yapmak istediklerinizi not alın. Önünüzdeki birkaç yıllık süreçteki hedeflerinizi not alın ve bu liste üzerinden takip edin. Mümkün her gün bu listeye ufakta olsa göz atın. Somut bir şekilde hedeflerinizi karşınızda görmeniz, sizi tetikleyecek ve motive edecektir.
- Kendi Hedeflerinizi Sorgulayın… Kısa ve uzun vadeli planlarınızı karşılaştırın. Yararınıza olacak yeni bir yol keşfederseniz, o yolda yürümeye devam edin. Hedeflerinizi arada bir sorgulayın. Bu hedefiniz için zamanlamanız doğru mu? Hedefleriniz uğruna vereceğiniz emeklere değecek mi? gibi sorular ile amaçlarınızı değerlendirin.
- Güncelleme ve Değişikli Yapın… Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi yararınıza olacak yeni bir alternatif bulmanız ya da zamanlama gibi konularda, gerekli olması halinde değişiklikler ve güncellemeler yapabilirsiniz. Yaşadığımız sürece fikirlerimizde değişiklikler söz konusu olabileceğinden, arada güncellemeler yapmak size de iyi gelecektir.
- Ayrıntıları Tasarlayın… Net bir şekilde belirlediğiniz hedeflerinizi tüm detayları ile düşünmelisiniz. Sağlıklı bir yaşam ise hedefiniz, düzenli spor yapmalısınız. Ancak maraton koşmak istiyorsanız tüm hazırlıkları yapmalısınız. Her gün 5 kilometre koşmayı planlıyorsanız, bunu yapacağınız yeri, süreyi, nedenini, sonucunu bir bütün olarak görmeli ancak tüm detayları ayrı ayrı ele almalısınız.
- Hedeflerin Peşinden Gidin… Belirlediğiniz hedef her ne ise, düzenli olarak kendinizi denetleyin. Amaçlarınızın neresindeydiniz ve şuan neresindesiniz gibi… Hedefe giden yolda gerçekleştirilenler, yakın zamanda gerçekleştirilecekler, en son noktada ulaşılacaklar şeklinde bir süreç belirleyin ve hedeflerinizin peşinden gidin.
Mantıklı Hedefler Belirleme Yöntemi;
Hayattaki hedefleriniz, yaşama olan bağlılığınızı da yakından ilgilendirdiği için mantıklı ve akla uygun hedefler belirlemelisiniz. Mantıklı bir hedef belirlemek için dikkat etmeniz gereken konular;
- Hayal ve hedeflerinizin, anlamlı ve spesifik olmasına özen göstermelisiniz,
- Kendinize ölçülebilir hayal ve hedefler koymalısınız,
- Hedef ve hayalleriniz ulaşılabilir ve gerçekçi olmalıdır,
- Kısa ya da uzun vade ayırt etmeksizin, hedef ve hayallerinizin zamana bağlı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Hedef ve hayallerinize net tarihler belirleyin. İtalya’yı gezmek yerine 01 Ocak’ ta İtalya’yı gezmiş olacağım şeklinde belirlediğiniz hedefler çok daha kuvvetlidir. Ayrıca ulaşılabilir bir hedef olduğunu da gözden kaçırmamalısınız.