İnsan vücudunda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmalar vardır. Yetişkin bir bireyin bağırsaklarında 100 trilyon adet ve 450 çeşitten fazla bakteri ve mantar bulunduğu yapılan çalışmalar ile tespit edilmiştir.
Sindirim sistemimizde bulunan iyi ve kötü bakteriler savaş halindedir. İyi bakteriler, aldığımız besinleri sindirmeye, metabolizmada denge sağlamaya ve kötü bakteriler ile savaşmaya yardımcı olurlar. Ancak iyi bakteriler stres, uykusuzluk, dengesiz beslenme gibi bazı nedenlerden dolayı, vücuttaki iyi bakteriler azalabiliyor. Bu nedenle iyi bakterilere ve probiyotiklere ihtiyaç duyabiliyoruz.
İyi bakterilerin insan sağlığına yararlı olduğu klinik çalışmalar ile kanıtlanmış olanlarına probiyotik adı verilmektedir. Bazı süt ürünleri ve gıda takviyelerinde bulunan probiyotikler, canlı olarak vücudumuza almamız gereken yaşayan mikroorganizmalardır.
Probiyotik ile Prebiyotik Arasındaki Fark Nedir?
Sağlığa yararı olan iyi bakterilere probiyotik ismi verilir. Sağlığa faydalı olan bu iyi bakterilerin yani probiyotiklerin, bağırsakta kalma sürelerini ya da hareketliliğini arttıran gıda bileşenlerine ise prebiyotik denilmektedir.
Prebiyotiklere lif demek yanlış olmayacaktır. Probiyotiklere karşı prebiyotikler, simbiyotik etki yaratmaktadırlar. Simbiyotik ise iki canlının tek bir organizma gibi birbirilerine destek sağlayarak bir arada yaşamaları anlamına geliyor.
Probiyotik takviyeleri kullanmak yerine, doğal probiyotik içeren besinleri tüketmek çok daha faydalıdır. Canlı mikroorganizmalar olan probiyotiklerin yararlı olabilmesi için bağırsak sistemine canlı olarak ulaşmaları gerekmektedir. Fermente süt, yoğurt, turşu, kefir, boza, ayran, tarhana, peynir, şalgam suyu doğal probiyotik içeren besinlere örnek gösterilebilir.
Sağlıklı Bağırsaklar için Neler Yapmalıyız?
- Lifli Besinler Tüketmeli… Lif bakımından zengin besinler tüketmenizden, iyi bakterilerin hoşlandığını biliyor olmalısınız. Ne kadar çeşitli beslenirseniz, bakteri çeşidi de o kadar fazla olacaktır. Yer elması, muz, elma, portakal, sarımsak, yaban mersini gibi yüksek oranda lif içeriği bulunan besinleri tüketmek gerekiyor.
- Zayıflatan Bakterileri Besleyin… Çok zayıf insanlarda bulunan bazı bakteriler kilo alımına engel olabiliyor. Bu nedenle Akkermansia adı verilen bu bakterileri iyi beslemeniz gerekiyor. Bu bakterinin beslenmesini sağlayacak besinleri araştırmalı ve beslenmenizi bu yönde düzenlemelisiniz. Kırmızı üzüm ise buna en belirgin örneklerdendir.
- Mayalı Besinleri Kullanın… Kefir, soya fasulyesi, turşu gibi içerisinde maya bulunduran besinleri düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Maya içeren besinlerin, iyi bakteri beslemede yardımcı olduğunda öğünlerimizde yer vermeliyiz.
- Küçük Porsiyonlar Tercih Edin… Gün içerisinde beslenmenizde dikkat etmenizden gerekenlerden biri de doğru porsiyonlarla yemek yemektir. Aşırı yemek yemekten kaçınmanız yalnızca kilo kontrolünde size yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bağırsaklarınızın da yükünü hafifletecektir.
- Bol Sıvı Tüketmek… Gün içerisinde bol bol sıvı tükettiğinizde, metabolizmanızdan bağırsak hareketlerine kadar tüm bedeninizi etkileyecektir. Bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını ve sağlıklı olmasını istiyorsanız, sıvı tüketiminize dikkat etmeniz gerekiyor.
- Yiyecekleri İyice Çiğnemelisiniz… Hızlı yemek yemenin zararlı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Öğünlerinizde tükettiğiniz besinleri iyice çiğnemeli ve yavaş yavaş tüketmelisiniz.
- Gazlı ve Asitli İçecekler Kullanmamalısınız… İçerisinde gaz ve asit bulunduran içecekleri mümkün olduğunca tüketmekten kaçınmalıyız. Gün içerisinde bunun gibi içecekler tüketiyorsanız, bağırsak problemleri yaşamanız çok olasıdır. Bu nedenle kontrollü olarak bu içecekleri tüketmelisiniz.
- Düzenli Egzersiz Yapmak… Metabolizma hızının artmasını sağlayan egzersizler, sindirimden bağırsak sistemine kadar yararlı olabiliyor. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve tüketilen besinlerin sindiriminin kolayca yapılması için mutlaka düzenli spor yapmak gerekiyor.
- Geceleri Yemek Yenmemeli… Kalın bağırsak kanseri, kolon kanseri gibi sorunların oluşmasını önlemek için gece yemek yeme alışkanlığınız varsa hemen vazgeçmelisiniz. Bağırsak işlevlerini sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için iki günde bir en az bağırsakların boşaltılması gerekiyor.