Korayspor Blog

İYİ BAKTERİLER SAĞLIĞIMIZ İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

İnsan vücudunda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmalar vardır. Yetişkin bir bireyin bağırsaklarında 100 trilyon adet ve 450 çeşitten fazla bakteri ve mantar bulunduğu yapılan çalışmalar ile tespit edilmiştir.

Sindirim sistemimizde bulunan iyi ve kötü bakteriler savaş halindedir. İyi bakteriler, aldığımız besinleri sindirmeye, metabolizmada denge sağlamaya ve kötü bakteriler ile savaşmaya yardımcı olurlar. Ancak iyi bakteriler stres, uykusuzluk, dengesiz beslenme gibi bazı nedenlerden dolayı, vücuttaki iyi bakteriler azalabiliyor. Bu nedenle iyi bakterilere ve probiyotiklere ihtiyaç duyabiliyoruz.

İyi bakterilerin insan sağlığına yararlı olduğu klinik çalışmalar ile kanıtlanmış olanlarına probiyotik adı verilmektedir. Bazı süt ürünleri ve gıda takviyelerinde bulunan probiyotikler, canlı olarak vücudumuza almamız gereken yaşayan mikroorganizmalardır.

Probiyotik ile Prebiyotik Arasındaki Fark Nedir?

Sağlığa yararı olan iyi bakterilere probiyotik ismi verilir. Sağlığa faydalı olan bu iyi bakterilerin yani probiyotiklerin, bağırsakta kalma sürelerini ya da hareketliliğini arttıran gıda bileşenlerine ise prebiyotik denilmektedir.

Prebiyotiklere lif demek yanlış olmayacaktır. Probiyotiklere karşı prebiyotikler, simbiyotik etki yaratmaktadırlar. Simbiyotik ise iki canlının tek bir organizma gibi birbirilerine destek sağlayarak bir arada yaşamaları anlamına geliyor.

Probiyotik takviyeleri kullanmak yerine, doğal probiyotik içeren besinleri tüketmek çok daha faydalıdır. Canlı mikroorganizmalar olan probiyotiklerin yararlı olabilmesi için bağırsak sistemine canlı olarak ulaşmaları gerekmektedir. Fermente süt, yoğurt, turşu, kefir, boza, ayran, tarhana, peynir, şalgam suyu doğal probiyotik içeren besinlere örnek gösterilebilir.

Sağlıklı Bağırsaklar için Neler Yapmalıyız?