Çağımızın en büyük sorunu olan hareketsiz yaşama karşı, düzenli egzersiz ve spor yaparak; vücudumuzun gereksinim duyduğu hareket ihtiyacını karşılayabiliriz. Düzenli spor yapıyor olmanız için ise haftanın 3 günü spor yapıyor olmalısınız.
İdeal spor süresi ise günde minimum 30 dakika, maksimum 90 dakika aralığında olmalıdır. Sporun kasları aktif olarak çalıştırdığını ve belirli zamanlarda, kasların yenilenip toparlanması adına dinlenme süreleri belirlemek gerektiğini de hatırlatalım.
Günlük spor sürelerini uzatır ya da haftalık çalışmalarınızı fazla sayıda organize ederseniz; vücudun enerji depolarını hızlı bir şekilde boşaltmasını ve bedenin daha çabuk yıpranmasına sebep olabilirsiniz. Daha çok spor, daha fazla verim mantığı oldukça yanlıştır. Bu nedenle günlük ve haftalık spor programlarınızı, önerilen süreler içerisinde hazırlamaya dikkat etmelisiniz.
Spor için İdeal Süreler Nasıl Olmalı?
- Haftada 3 gün olacak şekilde, en az yarım saatlik bir program hazırlamalısınız. Ortalama olarak haftada 3 gün çalışmak, alacağınız verimi arttırabilmektedir. Ancak zaman kısıtlamanız yoksa ya da yoğun bir tempoda çalışmıyorsanız, günlük spor sürenizi uzatabilirsiniz. Maksimum 1,5 saati geçmeyecek şekilde günlük çalışma yapmanız normal süreler içerisindedir.
- Spor programlarının bile kişiye göre değişiklik gösterdiğini düşünürsek, ideal spor sürelerinin de farklılık gösterebileceğini de tahmin edebiliriz. Bireysel dayanıklılık, kondisyon, kuvvet gibi faktörleri değerlendirerek, çalışma sürelerini belirleyebilirsiniz. Kendi kondisyonunuzu gözlemleyerek, dayanıklılığınız çerçevesinde çalışma sürenizi arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Spor esnasında doğru ve kullanışlı spor ayakkabı tercihi yaparsanız, uzattığını spor sürenizin çok daha keyifli geçtiğini fark edebilirsiniz.
- Profesyonel bir spor yaşamanız ya da şampiyon olma gibi hayalleriniz bulunmuyorsa, hafta içerisinde 3 ya da 5 gün çalışmanız ideal olacaktır.
- Enerjinizin fazla olduğunu ve haftanın her günü spor yapabileceğinizi düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken her çalışmanızda farklı kas gruplarını çalışması olmalıdır. Her antrenmanınız değişik kas gruplarını koordineli olarak çalıştırmalıdır.
- Spor yaparken yaş faktörünü atlamamalısınız. 65 yaş üzeri bir bireyseniz çalışma temponuzu orta seviye olarak belirlemeli, haftada 3-5 günü geçmeyecek şekilde tasarlamanız sağlığınız için ideal süreler olacaktır.
- Spor yapma amacınız kilo vermek ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak ise günlük çalışmalarınızda 30 dakikalık süre yeterli olmayabilecektir. Sporu kilo verme amacıyla yapıyorsanız, en az 60, en fazla 90 dakika arasında yapmaya özen göstermelisiniz.
- İdeal günlük çalışma süresi olarak tavsiye edilen yarım saat, beden sağlığı yerinde ve oluşabilecek hastalık risklerini en aza indirmek için spor yapan bireylere önerilen süredir.
Her Gün Spor Yapmak Neden Önemlidir?
Uzmanların her gün hafif ya da orta tempolu spor çalışmalarını tavsiye ettiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Her gün yarım saat bile olsa spor yapmanız, spor yapma alışkanlığı edinmeniz için oldukça büyük bir adımdır. Spor alışkanlığının kazanılması için her gün düzenli çalışmalar yapmanızda yarar vardır.
Aynı hafta içerisinde yapacağınız spor çalışmalarında dahi uzun aralar vermeniz, sizi spordan uzaklaştırabilmektedir. Ne kadar uzun aralar ile spor yaparsanız, o kadar vazgeçme ihtimaliniz artacaktır. Aynı şekilde spor programınızı ne kadar sık hazırlarsanız, kendinizi o kadar motive olmuş ve spora hazır hissedeceksiniz.
Her gün zaman bulamadığınızdan şikayet ediyorsanız, haftada 3 gün yani ortalama iki günde bir program oluşturmalısınız. Spor çalışmalarınızdan maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, en az 3 gün olmasına dikkat etmelisiniz. Haftada 2 gün çalışma yapmak, en az düzeyde verimli olacaktır. Elbette ki hiç yapmamaktan iyi de olsa, verim alabileceğiniz yeterli düzeyde olmayacağını bilmelisiniz.
Hiç spor geçmişi olmamış birine günde 1 saat spor yapmasını söylemek, yarardan çok zarar verecektir. Yeni başlayanlar için günde 15 dakika ile başlayarak, ortalama 1 hafta sonrasında süreyi 25 dakikaya yükseltebilirsiniz.