Uyku, bağışıklık sistemi için yüksek derecede önem arz ediyor. Bağışıklık üzerinde; düzenli spor ve sağlıklı beslenme kadar büyük bir etkisi bulunan uykuyu pek çoğumuz atlıyoruz. Uyumaktan daha da önemlisi, kaliteli uyumak olduğunu vurguluyor uzmanlar.
Korona virüsü ile savaştığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek, alınabilecek önlemlerin başında geliyor. Bağışıklık sistemi, yaş faktörü ile orantılı olarak zayıflasa da; spor yapan, sağlıklı beslenen ve kaliteli uyuyan pek çok ileri yaştaki yetişkinin bağışıklık sistemi güçlü kalıyor.
Yaşınız ne olursa olsun, yaşam tarzınıza dikkat etmeli ve sağlıklı kalmaya çalışmalısınız. Bu tip salgın hastalıklardan korunmak için sahip olacağınız yüksek bağışıklığın, hayatta kalmanızı sağlayacak bir etken olduğunu unutmamalısınız.
Sağlıklı ve Kaliteli Uyku için Yapılması Gerekenler?
- Planlı Uyku Düzeni Oluşturun… Her gece yatmanız saati belirleyerek, ona bağlı kalmaya çalışmanız; hem uykuya adaptasyon sürenizi, hem de fiziksel olarak dinlenme sürenizi uzatacaktır. Hafta içi erken saatte kalkıyorsanız, hafta sonunun uyku düzeninizi bozmasına izin vermemelisiniz. Ancak bu doğrultuda kalite bir uyku düzeni edinebilirsiniz.
- Yatak Seçiminizi Doğru Yapın… Vücudun basınç noktalarına ve olası ağrılara karşı destek sağlayabilecek niteliklerde yatak seçimi yapmalısınız. Normalden fazla yumuşak olan yataklarda rahat uyuyamayacağınız gibi, normalden sert bir yatakta uyku kalitenizi düşürecektir.
- Kendinize Süre Tanıyın… Koca bir günün ardından yatağınıza uzandınız ancak bir türlü uyuyamıyorsanız, ilk aşamada kendinize süre tanımalısınız. Maksimum 15 dakikalık bir zaman diliminde hala uyanıksanız, uyuduğunuz odayı değiştirmeniz daha kolay uykuya geçmenizi sağlayacaktır.
- Kafein Sınırı Koyun… Gün içerisinde kafein tüketmeniz uykunuzu açar ve dinç hissetmenize yardımcı olur. Ancak yatağa gitmeden en az 8 saat önce kafein alımınıza son vermelisiniz. İçerisinde kafein barındıran; çikolata, kahve ve çayı tüketirken kontrollü olmaya özen göstermelisiniz. Fazla miktarda alınan kafein, stresi tetikleyerek uyku sorununa yol açacaktır.
- Zihninizi Boşaltın ve Gevşeyin… Yatağa girmeden önce kendinizi mental olarak hazırlamayı deneyin. Ilık bir duş, klasik ya da dinlendirici bir müzik, kitap okumak gibi aktiviteler, gün içerisinde biriktirdiğiniz stresi yok edecek ve gevşemenizi sağlayacaktır. Dingin bir zihin ile yatağa girdiğinizde, çok daha rahat ve kaliteli uyuduğunuzu göreceksiniz.
- İdeal Uyku Ortamını Sağlayın… Yatak odanız çok sıcak ya da soğuk ise etkileneceğiniz gibi çok aydınlıksa da uykuya geçmekte sorun yaşayabilirsiniz. Sessiz, karanlık, ideal sıcaklıkta bir yatak odası, sağlıklı bir uyku için oldukça önemlidir.
- Egzersiz Zamanını İyi Ayarlayın… Düzenli egzersiz, uyku düzeni üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Vücudunuzda biriken enerji fazlasını düzenli spor yaparak attığınızda, daha rahat uyuyabileceksiniz. Ancak uyku saatinden en az 2-3 saat öncesinde egzersize son vermeli, yatmadan hemen önce egzersiz yapmamalısınız. Aksi halde egzersiz ile uyarılan vücudunuz, uykuya dalmakta zorlanacaktır.
Hastalıklara Karşı Uykunun Önemi;
İmmün sistemin yani bağışıklık üzerinde uykunun ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Uyku esnasında vücudun yenilenmesinin beraberinde, hormonal sıvılar da salgılanmaktadır. Dinlenme, öğrenme gibi zihinsel aktiviteler için olduğu kadar uyku, fiziksel olarak dinç ve enerjik hissedebilmek içinde önemlidir.
Ortalama olarak, sağlıklı bir yetişkinin günde 6-8 saat arasında uyuması gerekmektedir. Bahsettiğimiz koşullarda, kaliteli bir uyku olması ise çok önemli. Yeterli derecede uyumamak, hastalıklarda, mikrop ve virüslere karşı vücudunuzun direncini düşürecektir. Bu demek oluyor ki; az uyku, immün sistemi olumsuz yönde etkiliyor ve vücudumuzu çok daha savunmasız bir hale getiriyor.
Güçlü bir bağışık sistemine sahip olmak, virüs ve mikroplara karşı direncimizi yükseltmek için; Kaliteli uykunun yanı sıra düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme üçlüsünün, birbirlerini tamamlayan bir puzzle’ın parçaları gibi düşünmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.