Korayspor Blog

DONDURULMUŞ BESİNLER NE KADAR SAĞLIKLI?

Ekonomik ve uygun bir seçenek olan dondurulmuş besinler, taze sebze ve meyvelere oranla farklılık gösterse de genel olarak besin değerlerinin birçoğunu korumaktadırlar. Uzun bir raf ömrüne sahip olmalarının yanı sıra hazırlanması da kolay olduğundan sıklıkla tercih ediliyor.

Dondurulma işlemi sonrasında meyve ve sebzelerin besin değerlerinde azalmalar görülebilir. Ancak dondurulma işlemi sırasında uygulanan işlemlere bağlı olarak değildir. Besin değerlerinin dondurulma işlemi sonrasında ne derece zarar göreceği, besinin kendisine bağlı olarak tamamen değişebilmektedir.

Genel olarak yapılan dondurulma işlemi, besinlerin içerisinde yer alan vitamin ve mineralleri azaltma uygun bir işlemdir. Ancak unutmamalısınız ki dondurma işlemini evde kendinizde yapsanız, aynı şekilde besin değerlerinde azalmalar görülebilir. Bu durum tamamen besinin kendi yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Besine göre farklılıklar gösterse de, dondurulmuş gıdaların tamamen sağlıksız olduğunu söylememiz yanlış bir kanı olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, dondurulma işlemi esnasındaki koşulların elverişliliğine göre besin değerlerinin korunabileceğini de kanıtlamıştır.

Dondurulmuş Besinlerdeki Katkı Maddeleri ve Koruyucular;

Özel bir şekilde hazırlanarak, saklanması için hazırlanan dondurulmuş gıdaların içerikleri oldukça büyük önem taşıyor. Dondurulmuş besinlerin büyük bir kısmında katkı maddesi ve koruyucular bulunmasa da, besin kalitesi açısından ilave tuz ve şeker eklenebilmektedir.

Besin değerlerinde sodyum, yağ ve kalori miktarını yükseltebilecek aroma, sos ya da baharat ilave edilebilmektedir. Bu nedenle dondurulmuş besinleri satın alıyorsanız mutlaka üzerinde yazan etikete ve ibarelere dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle beslenmenizde kalori açığı oluşturmaya çalışıyorsanız, besinleri daha dikkatli tüketmeye çalışmalısınız.

Kilo kontrolü yapıyor ya da diyet uyguluyorsanız; tereyağı, peynir sosu, sarımsak ve et suyu gibi gıdanın kalorisini yükseltecek içeriklere sahip olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Böyle bir durumda yüksek kalorili soslar içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Yalnızca kilo vermek isteyenler değil; tansiyon, kalp hastalıkları ya da diyabet gibi sağlık sorunları bulunanlarında dondurulmuş gıdaların içerisinde bulunan tuz oranlarına önem vermeleri gerekiyor. Aksi halde sebze yiyerek sağlıklı besleneceğinizi düşünürken, sağlığınızdan olabilirsiniz.

Dondurulmuş Sebze-Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Taze sebzelere kıyasla çok daha kolay ve pratik bir şekilde hazırlanan dondurulmuş sebze-meyveler, bazı bireyler tarafından sadece bu özellikleri nedeniyle tercih edilebiliyor. Daha uzun raf ömrü ile satışa sunulan dondurulmuş sebzeler, 2 gün sonra dolabınızda çürümeyeceğinden endişe yaşamazsınız.

Dondurulmuş sebzeleri lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller gibi önemli değerlere de sahip olduğundan, vücut fonksiyonları için ihtiyaç duyulan besinleri almanıza yardımcı olmaktadır. Yıl boyunca mevsim gözetmeksizin istediğiniz her sebze ve meyveyi tüketme imkanı sunmaktadır.

Yapılan araştırmalar ise sebze ve meyve tüketmeni arttırmanın kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet ve daha pek çok sağlık sorununun oluşma riskini en aza indirecektir. Ayrıca dondurulmuş besinler, taze sebze ve meyvelere göre daha uygun fiyatlı olduklarından, bütçenize de yararlıdırlar.

Dondurulmuş Besinlerin Sağlığımıza Zararları Nelerdir?

  1. Kalp Hastalığına Sebep Olur… Trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, tıkalı arterlere katkıda bulunur. Trans yağ tüketimi, kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır.
  2. Tansiyonu Yükseltir… İçerisinde tuz ve şeker ilavesi bulunan dondurulmuş besinler, kan basıncının yükselmesine neden olduğundan hipertansiyonu tetikler.
  3. Diyabet Oluşumu… Tazeliğini koruması için nişasta dondurulmuş besinlerde kullanılmaktadır.
  4. Kanser Riski… Donmuş etlerde özellikle pankreas kanserine yol açabildiğinden dikkatli tüketilmesin gerektiğini hatta mümkün oldukça tüketilmemesi gerektiğini savunan uzmanlar, etinde dondurulması ile bazı değerlerini kaybettiğini vurguluyor.
  5. Besin Değerlerindeki Azalma… Besine göre değişiklik gösterse de, dondurulma şekline göre birçok besinin değerlerinde azalma gözlemlenmektedir. Genellikle dayanıksız olan vitaminler folat ve C vitamini olarak bilinmektedir.