Spor esnasında ne kadar çok terleme varsa, o kadar verimli bir antrenman yapıldığı inanışı aslında bir efsaneden ibaret diyebiliriz. Bireyin terleme oranını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Genetik yapıdan, spor yapılan ortamın ısısına kadar pek çok unsur terlemeyi doğrudan etkiliyor.
Antrenman sırasında az terliyorsanız, verimsiz bir antrenman geçirdiğiniz yanılgısına düşmemelisiniz. Yoğun antrenmanlar sonrasında aktif bir şekilde çalışan ter bezleri, vücut ısısını dengelemek adına terlemeyi sağlıyor ve daha fazla hareket etmenize olanak veriyor olduğu da bir gerçek.
Terin hızlı bir şekilde buharlaşması ya da klimalı bir ortamda spor yapıyor olmanızda az terlemenize neden olan faktörler arasında bulunduğunu düşünürsek, az terlemenin verimsiz bir antrenman olduğunu göstermediğini fark edebilirsiniz.
Antrenman Sırasında Neden Terleriz?
Nabız ve kan basıncının yükselmesine neden olan antrenmanlar, kasların uyarılmasına neden olduğundan terlemeyi tetikler. Çalışma esnasında artan vücut ısınını dengeleyebilmek içinde, ter bezleri devreye girerek terlemeye neden olur.
Bu esnada unutulmaması gereken, antrenman esnasında özellikle terleme yolu ile vücuttan atılan sıvının ve tuzun yerine konulması gerektiğidir. Bu nedenle spor yapan bireylerin, yapmayanlara oranla daha fazla su tüketmesi gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Normal olan durum, antrenman sırasında terlemektir. Ancak yeterli miktarda terlediğinizi hissetmiyorsanız; yeterli miktarda sıvı aldığınızdan, yaptığınız antrenmanın doğruluğundan ve varsa kullandığınız ilaçların yararlarından emin olmanız gerekiyor.
Terlemek; ortamın ısısı, nemlilik oranı, yaş faktörü, cinsiyet, genetik yapı, vücut ağırlığı gibi bazı etmenlere göre değişebilmektedir. Örneğin; gençlerin, yaşlılardan daha çok terlemesi ya da kilo fazlası olan bireylerin hareket halinde iken daha fazla vücut ısısına sahip olmaları gibi…
Antrenmanda Çok Terlemek Sağlıklı Mıdır?
Spor ve antrenman programlarını uygularken, aşırı derecede terlemek; her ne kadar toksinlerin atılmasına yardımcı olsa da, yüksek oranda vücutta meydana gelen su ve tuz kayıplarına da neden olabilmektedir.
Aşırı su kaybı sonrasında; baş dönmeleri, halsizlik, baygınlık hissi gibi bazı olumsuz durumlar ile karşılaşmak da mümkün. Dünyaca ünlü spor markalarının, en yeni teknolojiler ile tasarladıkları, teri hızla buharlaştırma özelliğine sahip erkek spor giyim ve kadın spor giyim ürünlerini tercih etmeniz, daha verimli ve daha uzun süre çalışma yapmanıza yardımcı olacağını da belirtmek isteriz.
Tüm bunların yanı sıra erkeklerin, kadınlara oranla çok daha fazla terlediklerini de belirtelim. Üstelik kadınlarda bulunan ter bezlerinin daha fazla bulunmasına rağmen… Spor esnasında terlemek, bireyde psikolojik olarak kilo vermişlik hissini yaşatsa da, bu tamamen vücudumuzun ve zihnimizin bize oynadığı bir oyundur.
Antrenman esnasında fazlaca terlemek, fazla kilo kaybettiğimizi değil; antrenman sırasında vücudumuzdan fazla sıvı ve tuzu dışarıya attığımızı gösterir. Fazla terlemenin, fazla kilo vermek olduğunu düşünüp, yanılmamalısınız. Aksi halde saunada fazlaca terleyen herkes, kolayca kilo verebilirdi.
Spor Sırasında Terlemenin Yararları Nelerdir?
- Terlemek, böbrek taşı riskini en aza indirir,
- Psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi ve mutlu olmanızı sağlar,
- Egzersiz ile düzenli terlemek, Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olur,
- Antrenman sonrasında yenilenmeye ve vücudu korumaya destek olur,
- Vücut ısısını ve sıvı dengesini korur,
- Mikropların ve zararlı bakterilerin yok olmasını sağlar,
- Terlemek, gözeneklerdeki derinin açılmasına yardımcı olur,
- Spor sırasındaki terleme ile kalp ritmini düzenlenir,
- Hareket sebebi ile toksin, üre ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur,
- Saç derisinin canlanmasına yardımcı olduğundan, sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar.