Üst bedeni çalıştırmak için en etkili çalışmalardan biri olan barfiks, kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yapacağınız önemli egzersizlerden biridir. En etkili olduğu kaslar; sırt, göğüs ve kol kasları olarak 3 grupta düşünülmelidir.
Kendi vücut ağırlığını kullanarak, kollar yardımı ile bedeni yukarıya çekerek uygulanan barfiks; aynı zamanda vücuda üçgen görünümü vermeyi sağlayan en etkili egzersizlerin başında yer alıyor. Gerçek bir kuvvet çalışması olan barfiks çekmek, kolay gibi görünse de uygulaması zor ve teknik bilgi gerektiren bir çalışmadır.
Kendi arasında birçok çeşidi bulunan barfiks, özellikle sırt ve kollarda etkili olan bir üst beden çalışmasıdır. Kuvvet standartları bilgi edinmek için bireyin barfiks çalışmasını dikkate alabilirsiniz. Barfiks çekmek için bir bara ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Bar ve çeşitlerini de içerisinde bulunduran vücut geliştirme ekipmanlarından, ihtiyacınıza en uygun ürünü temin ederek hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.
En Doğru Barfiks Nasıl Çekilir?
- Kollarınızı omuz genişliğinde açarak, iki eliniz ile barı kavramalısınız.
- Omuz ve dirseklerinizin zarar görmesini engellemek için bedeninizi tamamen salmamalısınız.
- Çalışma süresince karın kaslarınızın sıkılı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Bedeninizi yukarı doğru çekmeli ancak bunu kollarınız değil, sırtınızdan güç alarak yapmalısınız.
- Dirseklerinizi aşağıya doğru itiyormuş gibi düşünerek, bedeninizi yukarı çekmelisiniz.
- Çalışma süresinde bedeninizin dik olmasına özen gösterin.
- Sırt ve vücudunuzu öne doğru eğmeden barfiks çekmelisiniz.
- Başınızın doğal pozisyonunu korumalı ve çenenizi yukarıya doğru kaldırmalısınız.
- Bedeninizi yeterli seviyede yukarıya çektikten sonra yavaşça başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz.
Barfiks Çekerken En Sık Yapılan Yanlışlar;
- Bara Çeneniz ile Değmek: Çenenizi çalışma süresince sabit tutarak, yukarıya doğru kaldırmalısınız. Başınızı özellikle kaldırarak, bara çeneniz ile ulaşmayı denememelisiniz.
- Bedeni İleriye İtmek: Barfiks çekmeye yeni başlayanların en çok düştüğü hatalardan biri de bedeni ileriye doğru itmektir. Böyle bir durumda vücut, duruşunu kaybediyor ve kalçalar ileri itiliyor. Barfiks çekerken duruşu korumak biraz zor olsa da, buna engel olmak için karın kaslarınızı kullanmayı denemelisiniz.
- Omzunuzu İleri Bükmek: Omuzlardaki gücü korumak ve sağlıklı çalışabilmek için omuzlarınızı ileriye doğru itmeden barfiks çekmeye çalışmalısınız. Omuz bükme yanlışına düşerseniz; kaslarınızdan ziyade, yükü daha çok ön omuzlara vererek sakatlanmalar yaşayabilirsiniz.
- Hile Yaparak Tamamlamak: İster barfiks çekerken, isterseniz de başka bir egzersiz yaparken kolay yoldan hakkı ile çalışmayı tamamlamadan bitirirseniz, en büyük yanılgıya düşmüş olursunuz. Hile ile çekilen bir barfiksten, istediğiniz sonucu asla alamayacağınızı bilmeniz gerekiyor.
Barfiks Çekerken Hangi Kasları Çalıştırırsınız?
Kuvvetli ve formda görünen bir vücut hayal ediyorsanız, barfiks çekmek tam size göre diyebiliriz. Tekniği doğru uygulanarak, doğru bir şekilde yapılan barfiks çalışması, kasların kuvvetlenmesi ve hacminin arttırılması için mükemmel bir çalışmadır.
Omuz kasları, kol kasları, sırt kasları, karın kasları ve göğüs kaslarının çalışmasında etkili olan barfiks çekme egzersizi, güçlü bir üst vücut çalışmasıdır. Sırt kaslarını kuvvetlendirdiğinden, duruş ve postur bozukluklarını yok eder. Karın kaslarını çalıştırdığından, daha fit görünmenizi sağlar. Kardiyovasküler sistemi güçlendirmesinden dolayı, kalp sağlığını korumanıza yardımcı olur.
Barfiks çekmek konusunda bir türlü başarılı olamıyorsanız, hemen pes etmeyin. Böyle bir durumda size önerimiz; Yardımlı Barfikstir…
Yardımlı Barfiks; sporcuya bedeni yukarıya çekme aşamasında destek olacak birinin yardımı ile yapılır. Yardımcı olacak kişi belden ya da bacaklardan sporcuyu hafifçe, dengesini bozmadan yukarıya doğru itmelidir. Bardan inip çalışma tamamlanırken yardımcı, elini çekmelidir. Yardımlı barfiks ile bir süre düzenli çalıştıktan sonra, yeniden tek başınıza denemelerinize başlayabilirsiniz.