Korayspor Blog

ANTİNUTRİENT GIDALAR NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Vücudumuzun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için alınan temel besin maddelerinin emilimini önleyen, doğal ve sentetik bileşiklerde antinutrient ismi veriliyor. Özellikle diyet yapanlar ve yetersiz beslenenlerde bu durum sorun teşkil edebiliyor.

Koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilen antinutrientler, her zaman kötü tepkilere neden olamayabiliyor. Fitat ve tanenler gibi antinutrientlerin, olumlu etkileri de bulunabiliyor. Ancak bazı besinlerde bulunan antinutrientler, bazı yollar ile azaltılabilmekte ve etkileri en aza inebilmektedir.

En çok bilinen antinutrientler; fitat, tanenler, lektinler, proteaz inhibitörleri ve kalsiyum oksalatlardır. Her grup farklı besinlerde görülmektedir. Besinlerin içerisinde barındırdığı antinutrientleri azaltmak için ıslatma, filizlenme, fermantasyon ve kaynatmak gibi yöntemler uygulanabilmektedir.

Antinutrientler Hangi Besinlerde Bulunur?

  1. Fitik Asit (Fitatlar): Genellikle tohum, tahıl ve bakliyatlar içerisinde bulunan fitat antinutrientleri, minerallerin emilimini azaltmaya neden olmaktadır. Emilimi etkilenen mineraller arasında demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır.
  2. Tanenler: Çeşitli besinlerin sindirimini bozduğu belirtilen tanenler, genel olarak antioksidan polifenol sınıfına giren besinlerde bulunuyor. Polifenol içeren besinlere örnek olarak; siyah zeytin, karanfil, bitter çikolata, fındık, enginar, badem, kuru erik, ıspanak, elma, brokoli, patates, ceviz ve seylan tarçını gibi daha pek çok besin verilebilir.
  3. Lektinler: Bazı lektinler daha zararlı olabildiği gibi, yine besinlerin emilimini doğrudan etkileyebiliyor. Özellikle tohumlarda bulunan lektinler, tüm gıda bitkilerinde, baklagillerde ve tahıllarda yer almaktadır.
  4. Proteaz İnhibitörleri: Yine tohumlar başta olmak üzere bitkiler arasında, tahıllarda, bakliyatlarda sıkça görülen proteaz inhibitörleri, sindirim enzimlerini inhibe ederler ve protein sindirimini etkilerler.
  5. Kalsiyum Oksalat: Oksalata bağlı bulunan kalsiyumun zayıf emildiğini belirtelim. Ispanak gibi birçok sebzede birincil kalsiyum formu olduğunu da söylemeliyiz. Oksalat oranı yüksek olan besinlere; ceviz, fındık, ıspanak, pırasa, çilek ve çay örnek gösterilebilir.

Gıdalardaki Antinutrientler Nasıl Azaltılabilir?