Korayspor Blog

ALKOLÜN KAS GELİŞİMİNE ZARARLARI NELERDİR?

Hücrelerdeki protein ve hormon sentezini düşüren alkol, fiziksel ve zihinsel olarak da insan vücudunu etkiliyor. Spor yapan bireylerde ise performansı düşürmesinin yanı sıra kas gelişimini de olumsuz etkileyerek, vücutta deformasyona neden oluyor.

Kas gelişimi için ihtiyaç duyulan proteinin, kas dokusunda yer alan hücreler tarafından üretilmekte olduğunu belirtelim. Alkol kullanımı ile kas dokusu hücreleri tarafından bu proteinin miktarı %35 civarında düşmektedir. Aynı zamanda alkol kullanımı, kas gelişiminin beraberinde büyüme hormonunu da baskılamaktadır.

Sık alkol tüketen bireylerde, protein sentezinden ve kaslardaki gerilmelerden kaynaklı olarak vücut yapılarında deforme ve bozukluklar meydana gelebilir. Sporcuların alkolden uzak durması gerektiğini savunan uzmanlar için bu durum, en önemli sebeplerin başında yer almaktadır.

Vücuttaki hormonal dengeyi bozan ve düzenli alkol kullanımı ile baskılanan büyüme hormonunun beraberinde, testosteron hormonunu da etkileyen alkol kullanımı pek çok olumsuz yan etkiye sebep olmaktadır. Alkol kullanımı ile kortizol ismi verilen, stres hormonunun da arttığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir.

Alkol Spor Performansınızı Nasıl Etkiler?

Yapılan araştırmalarda alkolün, pek çok spor dalında konsantrasyonu azalttığını ve dikkat dağınıklığına neden olduğu gözlemlenmiştir. Sinir sistemi, beyin ve iç organlara da hasar verebilen alkolden, özellikle aktif bir spor yaşamı bulunan bireylerin uzak durması gerektiği bilinmektedir.

Kaslardaki toparlanma süresini geciktirdiği belirtilen alkol kullanımı, spor sırasındaki efor ve performansı da doğrudan etkiliyor. Spor ve alkolün, birbirine uygun bir ikili olmadığı görüşünde olan uzmanlar, alkolün antrenman üzerindeki etkilerinin son derece zararlı olduğunu da vurguluyor. Kaslarınızın hacim kazanıp, gelişmesi için uyguladığınız antrenmana alkol, zarar veriyor.

Vücuttaki protein ve vitamin emiliminin engellenmesine neden olan alkol, vücut tarafından bir hücre zehiri olarak algılanmaktadır. Bu nedenle alkol aldığınızda, karaciğer başta olmak üzere böbrek ve diğer ilgili organların daha fazla çalışması gerektiği de bir diğer gerçektir.

Kanda bulunan alkol miktarı maksimum seviyeye çıktığında, vücutta üretilen testosteron miktarında %25 bir düşür meydana gelir. Kas gelişim sürecinde oldukça önemli bir yeri bulunan testosteron hormonunun azalması nedeniyle de kaslardaki gelişim sınırlandırılmış olacaktır.

Yaptığınız spor ister boks olsun, isterse de tenis fark etmeksizin; çalışmalarınızdan elde edeceğiniz verimi, alkol kullanmanız halinde yok edeceğinizi bilmelisiniz. Sağlığınız için yararlı olacak, hatta antrenman sonrasında ise protein içeren içecekleri tüketmenizi tavsiye ediyoruz.  

Alkolün Sporcu Vücuduna Verdiği Hasarlar;

Düzenli ve sık alkol kullanımı, ilk süreçte çok fazla etkili olmasa da, ilerleyen zamanlarda beyin başta olmak üzere, kas iskelet sistemine kadar pek çok organ ve sistem üzerinde kalıcı hasarlar bırakabiliyor.

Her ne kadar az kullansanız da, sık tüketilen alkol; vücutta meydana getirdiği olumsuz etkileri azaltmak için yeterli değildir. Düzenli spor yapan bir bireyseniz, akşam antrenmandan sonra birkaç kadeh alkol almayı alışkanlık haline getirdiyseniz, yaptığınız antrenmanın tüm pozitif etkilerinin bir anda yok olduğunu söylemeliyiz.

Geneli yüksek kalori miktarına sahip olan alkollü içeceklerin yerine, su ya da taze sıkılmış meyve suları gibi sağlıklı içecekleri antrenman sonrasında gönül rahatlığı içerisinde tüketebileceğinizi ve uzmanların tavsiyelerinin bu yönde olduğunu da belirtelim.

Alkol kullanımı ile olaylar ve durumlar üzerindeki eleştirel kararlar verme yetinizi, duygu durumu kontrolünü, odaklanma gücünüzü, doğru ve yerinde reaksiyonlar verme yeteneğinizi kaybedebileceğiniz gibi, geçici ve kısa süreli ön bellek silinmelerini, olmayan olayları olmuş gibi hatırlama, kas sistemi sağlığında bozulma ve daha ileriki yaşlarda oluşabilecek demans gibi sağlık sorunlarını yaşamanız ise kaçınılmaz olacaktır.

Son olarak alkol tüketiminin, bireyleri spor yaralanma ve sakatlanmalarına daha yatkın hale getireceğini de belirtelim. Antrenman sonrasında oluşan yorgunluğun, kaslardaki yenilenme ve toparlanma sürelerinin de daha uzun zaman alacağını bilmelisiniz.