Korayspor Blog

SKOLYOZ(OMURGA EĞRİLİĞİ) İÇİN EGZERSİZLER

Skolyoz yani bilinen ismi ile omurga eğriliği; göründüğü yaşa ve eğrilik derecesine göre tedavi edilmekte olan bir sağlık sorunudur. Duruma göre değişiklik gösterse de ortopedi, fizik tedavi gibi yöntemler en sık başvurulan tedavi yöntemleridir.

Geneli ameliyatsız iyileştirilebilen skolyozun, çok ciddi vakalarda sadece ameliyat ile sonuçlanmaktadır. Kronik ağrılar, nefes almada güçlük çekme ve egzersiz yapma yeteneğinin en aza inmesi gibi durumlar, en sık karşılaşılan komplikasyonlar arasında bulunmaktadır.

Skolyoz egzersizleri olarak hazırlanan egzersizler, fizik tedavi programı için özel olarak hazırlanan çalışmalardır. Genelde çocukluk döneminde fark edilen skolyoz rahatsızlığı, ilerleyen dönemlerde kendiliğinden kaybolacağı gibi tedavi de gerektirebilir. Bu nedenle genç yaşlarda erken müdahale için skolyoz egzersizlerinin uygulanması gerekmektedir.

Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz Oluşumunu Önlemek için Yapılacak Egzersizler;

  1. Plank Hareketi: Yere düz bir şekilde paralel olarak uzanılması ile yapılan egzersiz çalışmasıdır. Çalışma sırasında dizlerin bükülü olmamasına ve sırtınızı yere eğmemeye dikkat etmelisiniz. Temel kasları ve karın kaslarını güçlendiren plank egzerisizi, omurganın da dik durmasını sağladığından oluşabilecek skolyozun önüne geçmektedir.
  2. Kuş/Köpek Egzersizi: Karın bölgenizi desteklemek için egzersiz topuna ihtiyacınız olduğunu söyleyelim. Bu gibi egzersiz çalışmalarınızda kullanmak üzere dilerseniz pilates ve yoga aletlerini temin ederek, evinizde kolayca egzersiz yapabileceğinizi de hatırlatalım. Bedeninizi ayak parmaklarınız ile destekleyerek, topun üzerine uzanın. Sol bacak ve sağ elinizi kaldırın. Birkaç saniye bu pozisyonda bekleyin ve sonrasında ilk duruşa dönerek, diğer bacak ve eliniz ile egzersizi tekrarlayın.
  3. Triceps Kaldırma: Serbest ağırlık ile uygulamanız gereken bu çalışma için vücut geliştirme ekipmanlarından yararlanabilirsiniz. Bacak ve omuzlarınız aynı hizada olacak şekilde egzersiz topunun üzerine koyun. Sağ dirseğinizi bükerek, aşağı doğru omurganızın arkasına gelecek şekilde itmelisiniz. Bu çalışmayı 10 kez tekrar etmeniz yeterli olacaktır.
  4. Ağaç Pozisyonu: Skolyozun tedavisinde ve oluşmasını önlemek için uygulanabilecek bir egzersizdir. Omuz ve ayaklarınız paralel şekilde durmalı. Sol bileğinizi bükün ve vücudunuzu sağ ayağınız ile destekleyin. Sol bacağınızı sağ uyluk kasınızın içine yerleştirin. Ellerinizi başınızın üzerinde birleştirerek, dengede durmaya çalışın. 30-60 saniye kadar sabit kalmayı denemelisiniz.