Son zamanlarda biraz fazla kaçırdığınızı ve kilo vermeniz gerektiğini fark ettiniz. Araştırdınız ve kendinize uygun bir beslenme programı hazırladınız. Ancak kendinizi zihinsel olarak bu duruma hazırlamadıysanız, başlangıç için pazartesiyi bekleyecek ve muhtemelen bir sonraki pazartesi gelmeden son vereceksiniz.
Kilo vermede en sık karşılaşılan engel, zihnin buna kendini hazırlamamış olmasıdır. Hazırlanan beslenme programları ve diyetler her ne kadar beslenme konusunda yardımcı olsa da, zihin olarak sizi hazırlamaya maalesef yeterli olmayacaktır. Motivasyon olmuş bir zihin, pozitif bir algı ve kararlılık, kilo verme sürecindeki en büyük destekçileriniz olması gerekiyor.
Kilo verme sürecinizde karar vermek, zihinsel bir işlev olduğundan nasıl düşünmeniz gerektiğini ve bunu nasıl yapabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Diyetiniz dışında, kilo vermeniz için zihninizi nasıl hazırlamanız gerektiğini sizler için araştırdık.
Zihni Kilo Vermeye Hazırlamak için Neler Yapmalıyız?
1. Hedefinizi Zihninizde Canlandırın… Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız terim olan imgeleme, bu dönem çokça işinize yarayacak. Net bir hedefe sahip olmanız ve gözünüzde hedefinize ulaştıktan sonrasını canlandırmanız, zihninizi olaya teşvik edecektir. İster tartıda görmek istediğiniz rakam, ister içerisinde kendini hayal ettiğiniz bir elbise… Ne olursa olsun, bir hedefiniz olsun. Kilo vermiş halinizi zihninizde imgelemenin, aynı zamanda şiddetli bir motivasyon kaynağı olduğunu göreceksiniz. Zihin hayal edebildiğiniz her şeye gerçekleşmesi için izin vermektedir. Hayalini kurabiliyorsanız, hedefe yakınsınız demektir. Evrensel enerji yasalarına göre de imgelediğiniz şeyleri ya da resmini sakladığınız eşyaları elde etmeniz bir o kadar kolaylaşıyor.
2. Kendinizi Mecbur Hissetmeyin… Kilo verme konusunda zorunluluk hissetmeniz, zihinsel olarak tamamen uzaklaşmanıza neden olacağından kendinize baskı yapmamalısınız. Kendinizi kilo vermeliyim, kilo vermeye mecburum, ince bedene sahip olmalıyım gibi değil de; zayıflamaya niyetliyim, ince görünmek istiyorum gibi motivasyon cümleleri ile zihnen hazırlamalısınız. Zorunluluk cümleleri baskı yaparken, arzu cümleleri motive etmeye yardımcı olur. Zihninize mecbur olduğunu telkin ettiğinizde, buna direnç göstermeye başlayacak ve aksi yönde ilerleyecektir. Bu nedenle zihin olarak daha rahat davranmayı öğrenmelisiniz.
3. Kendinize Tolerans Tanıyın… Kilo verme sürecinin uzun bir dönem olduğunu varsayarsak, her şeyin yolunda gidemeyebileceğinizi de düşünmeliyiz. 1 ay sonra hedeflediğiniz kiloya 3 kilo kalarak ayı tamamlayabilir ya da yoğun tempolu iş yaşamınız nedeniyle öğle yemeğine çıkamamış olabilirsiniz. Bu gibi beklenmedik durumlarda, stres ve baskı yapmak en tehlikeli durumdur. Bunun aksine bazı olağandışı durumlara kendinizi hazırlarsanız, sadece o günde sorun yaşamış olarak kalacaksınız. Ancak bu duruma sinirlenip diyetinizi bozarsanız, tüm çabalarınız boşa gidecektir. Kendinize bazı durumlarda toleranslı davranarak, zihninizi süreçten uzaklaştırmamalısınız.
4. Geçici Süreç Olduğunu Unutmayın… Zayıflamak istediğiniz dönemin, elbet bir gün sona ereceğini unutmamalısınız. Umutsuz, yorgun ve çaresiz hissetmemelisiniz. İdeal kilonuza ulaşana dek, biraz daha beslenmenize özen göstermeniz gerekiyor olabilir ancak istediğiniz kilo geldiğinizde, sadece haftalık düzenli spor yaparak ve sağlıklı beslenmeye devam ederek rahatlayacaksınız. Üstelik özgüveniniz artacağından, istediğiniz kıyafeti giyebilmenin mutluluğunu da düşünürsek, biraz dişinizi sıkmanız gerekebilir. Geçici bir dönem sonunda her şeyin istediğiniz gibi olacağını düşünerek kendinizi motive edebileceksiniz.
5. Gerçekçi Hedeflere Yönelin… Özellikle kilo verme sürecinde, kendinizi asla kandırmayın. Duruma gerçekçi bir gözle bakarak, ayda 10 kilo vermeyi düşlemek yerine 4 kilo vermeyi hedefleyin. Böylece hem sağlığınızı bozmayacak, hem de ay sonundaki tabloyu gördüğünüzde hüsrana uğramayacaksınız. Siz düşük kilo olarak hesaplayın, tahmin ettiğinizden daha fazla kilo verirseniz zaten kendinizi motive olmuş hissedeceksiniz.